Bröllopsöl
The wedding ale
Bröllopsöl: Steg 1
Jag har from igår kväll påbörjat mitt första lite mer avancerade ölprojekt: ”the wedding ale”.
Ja, vi skall gifta oss.
Ja, visst vore det kul att kunna bjuda gästerna på en egentillverkad öl.
Målet med den här ölen är att den skall vara drickbar och, förhoppningsvis, ganska så god. Med tanke på de tidigare ölen jag har tillverkat så är det nog inte säkert att det blir särskilt bra även om en hel del nya inköp har gjort förutsättningarna betydligt bättre.
En American Pale Ale (APA)
Den här gången har jag valt att gå ganska så exakt till väga, eller helt exakt om jag skall vara helt ärlig, efter boken Brygg Öl av Henok Fentie & Karl Grandin. Det skall bli en ljus ale på Vikings Pale Ale malt och karamellmalt samt humlad med ”amarillo” och ”simcoe” humle.
Amarillon är väldigt blommig och tropisk i sin doft och simcoen skall ha toner av granbarr. Förhoppningsvis kan granbarren lugna ner de tropiska dofterna något. Jag gillar nämligen inte när amarillon tar alldeles för mycket plats. Något måste ju lugna ner det där glättigt tropiska fruktblommiga. Vi bor ju ändå i granbarrens land Sverige.
Mina inköp
Jag har inför den här omgången öl valt att köpa på mig en del nya prylar, vätskor och råvaror. För den som vill få en uppfattning om vad man behöver som hemmabryggare kan det nog vara intressant att se denna lista:
Korn (Malt) och Humle
Pale Ale Malt (Viking) och Carapale (Viking) som jag beställde från Maltmagnus då man kan få den krossad där, dvs man slipper stå och veva eller mortla hemma med malten i några timmar.
Amarillo och Simcoe pellets. Detta är alltså humlen som skall ge ölet bitterhet, smak och arom. Tanken är ofta att man under tiden ölet kokar stegvis tillsätter humlen. Ju tidigare i koket som humlen tillsätts desto bittrare och ju senare desto mer arom.
Nyinköpt utrustning
4 nya jäshinkar
De vi haft tidigare var loppisfynd och det kan vara bra att byta ut dessa hinkar med 3 års mellanrum. Två av dessa hinkar skall också konverteras till en slags hinksil. Mer om det i steg 2 av detta ölprojekt.
Tappkran och packning, jäsrör
Så man ser om det jäser i hinken.
Hydrometer och mätglas
Hydrometern är den lilla pryl som mäter ölets densitet. Det fungerar så att ju mer socker det är i ölet desto högre densitet (socker är tyngre än vatten). När sockret har ätits upp av jästen och alkohol har bildats så sänks densiteten. Man mäter då OG (original gravity) och FG (final gravity) för att se hur jäsprocessen har gått. Jag kan säga att utan hydrometern så har du egentligen ingen aning om hur det går för ditt öl. Det behöver man ha när öl-oron sätter in (dvs hur går det egentligen för ölet, jäser det?).
Desinficeringsvätska
Star San desinficeringsvätska 118 ml – Tidigare har jag/vi använt jod och ett annat pulver. Det har visserligen fungerat men detta medel är miljövänligt och är inte farligt vid kontakt. Detta känns särskilt bra när hushållet även består av små barn.
Utrustning sedan tidigare
Jag har i tidigare inlägg berättat att vi även är ett gäng kompisar som hjälps åt att brygga öl.
Då har vi tillsammans investerat i ett antal saker som behövs vid ölbryggning:
Gryta 15 liter – Egentligen hade det varit bra med en 25 – 30 liters gryta. Ölet jag skall göra kräver egentligen bara 15-16 liter men det är ändå skönt med lite extra plats.
Kylanläggning – Det här är en metallspiral som kopplas in till kökets vattenkran sedan leds kallt vatten genom metallspiralen och kyler snabbt ner ölet. Det är en liten investering men en bra sådan då alternativet är att kyla ner ölen i badkaret med kallt vatten och is. Det tar dock mycket, mycket längre tid.
Hävert och slang till häverten.
Kapsyleringsmaskin och kapsyler.
Det blev mycket listor på utrustning i det här inlägget.
Men nu ska jag fortsätta med att berätta om hur jag gör för att förbereda utrustningen inför koket.
Bröllopsöl: steg 2
Jag har tidigare i texten beskrivit det första steget i det här lilla projektet att tillverka öl till ett bröllop (mitt eget). Nu börjar projektet i snabb takt att närma sig det roliga, nämligen att koka ihop brygden. Även bröllopet närmar sig och eftersom öl behöver sina lilla tid för att mäskas, lakas, kokas, jäsas och buteljeras så var det i allra högsta grad tid att tillverka de redskap jag behövde.
Hink i hink sil
Så det jag behövde göra i det här steget var att tillverka två stycken saker. En hink i hink sil och en hink med en tappkran. För detta behövde jag först gräva mig djupt ner i garderoben för att hitta en borrmaskin, rätt borr och laddaren till borrmaskinen.
En hink i hink sil använder man för att laka. Idén är att borra en massa små hål med diameter 3 mm i botten av hinken för att den skall fungera som en stor sil. Tyvärr hade jag inte en så liten borr så jag fick borra 4 mm hål istället. Jag vet inte ännu om detta kan ställa till med problem men jag får helt enkelt prova mig fram tänkte jag.
Så här såg den i alla fall ut till slut. Här har det borrats massa småhål som man inte ser på bilden eftersom den hinken nu är placerad i den andra hinken som har en tappkran. Jag hade nog hellre velat ha en borr med 3 mm diameter men man tager vad man haver (4 mm).
Nästa steg var att borra ett litet större hål precis i nederkanten på en annan hink. Där jag placerade en tappkran. Detta hål skall istället vara 26 mm. Jag hade bara en 25 mm borr men här kunde jag vidga hålet någon millimeter med en annan borr som fick skava lite i kanten. Sedan passade tappkranen perfekt! Så det såg det såg ut som på bilden när det var klart.
Tanken med hink i hink silen
Så vad skall då detta användas till? Jo tanken med de här två hinkarna är att man sätter hinken med en massa småhål i hinken med en tappkran. Sedan läggs mäsken (korn som legat i varmt vatten) i den innersta hinken och sedan lakar man (häller varmt vatten) igenom ”kornsilen”. Tanken är att utvinna vört ur detta vilket alltså är vatten som silats igenom denna hink i hink sil med sin kornbädd.
Så som på bilden ovan såg det alltså ut när det var klart. Den inre hinken är den med massa småhål och den yttre är alltså den med tappkranen.
Jag kommer nedan att beskriva själva kokprocessen och då blir det nog tydligare vad dessa föremål skall användas till.
Bröllopsöl: steg 3
Mäska, laka och koka
I det här stycket tänkte jag berätta om hur mäskning, kokning och lakning kan gå till när man brygger öl hemma. Det här koket var en av de allra första gångerna som jag gjorde helt enligt denna process och för vana hemmabryggare så var det en del uppenbara fel som gjordes. Jag tycker ändå att det kan vara intressant att ta med dessa. Jag hade själv uppskattat att läsa om det här innan jag startade med att brygga egen öl, för att undvika att göra dem själv. Nu fick jag ju lära mig den hårda vägen istället.
Mäskning – För att mjuka upp malten (korn)
Det första vi skall göra är att mäska malten. Det här innebär att man låter malten (dvs kornmalt) ligga i varmt vatten, cirka 65°-67°, i en timme eller så för att få ut vissa viktiga ämnen ur malten. Jag tror att det är en härlig blandning av sockerarter och proteiner som lösgörs på detta vis vid rätt temperatur.
Det är i detta steg ganska så viktigt att få till rätt temperatur på mäsken och att det inte är för mycket eller för lite vatten i mäskkärlet (jag använder för detta en frysbox). De flesta brukar rekommendera att man ligger på 2-3 liter vatten per kg malt som man mäskar men jag är ingen expert på detta steg så jag siktade på 5 liter.
Så det ska mätts upp malt. Här ovan är en bild på malt av sorterna pale ale malt och carapale karamellmalt.
Malt och varmt vatten i lakkärlet det låter väl väldigt fint men det är bara en frysbox jag använder för detta.
Lakning – Dags att dränera malten på socker
När mältningen är klar så är det dags att använda den hink i hink sil som jag har gjort. Det hela går till på följande vis. Man häller över malten i lakningsanordningen. Sedan skall man sakta men säkert hälla över mer vatten över lakbädden. Vattnet som hälls över bör ligga på cirka 76° och hällas över i lugn och jämn takt så att det inte går för snabbt eller att lakbädden torkar ut. I början så kan det som kommer ut vara fullt med skal och annat otrevligt så då kan man hälla tillbaka den vörten (det som kommer ut av lakningen) över bädden igen tills vätskan är relativt klar.
Den här omgången så blev lakningen okej. Jag tror att det rann igenom lite väl snabbt för jag fick inte ut tillräckligt med socker ur bädden egentligen, men mer om det nedan.
Så det ska lakas ut vört ur mäsken. Ibland kan man se att det skummar en del i grytan. Det är egentligen inte särskilt bra utan det är bättre att ha en slang från tappningskranen. Jag tror att det är bättre att inte ”aktivera” det protein som finns i ölet för att få ett bättre skum. Det vill säga att ta det lite lugnt med plaskandet med vörten.
Kokning – 60 minuter av kok, humle och annat
När man väl har fått ut sin vört så är det dags för att koka ölet och tillsätta humle och klareringsmedel (protafloc). I mitt fall så kokade jag 15 liter vört. Sedan försvinner en del vatten i form av ånga och att humlen suger upp vatten.
Under koket som pågår 60 minuter tillsätter man humle i olika omgångar (givor). Det humle som tillsätts i början av koket ger framförallt en beska och ju senare som humlen tillsätt desto mer arom ger det. Här vill man förstås hitta en bra balans mellan beska, smak och arom av humle som man själv gillar.
15 minuter från slutet tillsätter jag även klareringsmedlet protafloc samt stoppar ner min kylspiral. Visserligen har jag desinficerat denna redan innan men jag låter den gå med i koket för säkerhets skull. När man väl har börjat att kyla ner ölet så är renlighet mycket viktigt och allt som kommer i kontakt med ölen måste desinficeras (jag använder för detta Star San).
Humlegivorna har jag alltid prydligt upplagda i rätt ordning. Har även då förberett klareringsmedlet i teskedsmåttet och påsen med torrjäst ligger också framme. Den skall dock inte användas i samband med ölkokning, för då skulle jästen dö direkt.
När den sista humlegivan har tillsatts, koket har avslutats så är det dags för ölet att kylas ned till 20 grader.
Ölet i jäskaret – Nu börjar den tråkiga väntan
När ölet har kommit ner i temperatur så återstår det sista steget. Nu är det dags att sila av ölet på humle och få ner det i jäskaret. När väl det är klart så skall man bara ha i jäst och sedan är det dags för jäsning. Innan man tillsätter jästen så luftar man först ölet med en visp (jag använder en ballongvisp) och sedan tillsätts jästen. Sedan är det bara att sätta dit vattenlåset och påbörja den tråkigaste delen av ölbryggningen.
Väntan… (3 veckor)
Emellanåt så gäller det att skvalpa om ölet ordentligt i jästunnan. Funderar en hel del på om det går att göra detta på ett skonsamt sätt för ölet. Men har inte kommit på något bra sätt ännu. Viktigt att poängtera är också att allt som här kommer i kontakt med ölet måste vara ordentligt desinficerat.
Sveper alltid in jäskärlet med ölet i ett lakan för att skydda det mot ljus. För det är inte bra för ölet att utsättas för ljus och framförallt inte för solstrålar.
Fortsättning följer…
Kul tips med att brygga sin egen öl inför bröllopet. Blir ännu mera personligt än personliga inbjudningskort och bordsplaceringar. Plus att det blir en garanterad snackis på bröllopet och en sak som gästerna garanterat kommer att komma ihåg efteråt också.