Test av ölsats
Jag förstår precis vad du tänker nu, en ölsats?
Jag har börjat brygga riktig öl från grunden, s.k. helmaltsbryggning. Så varför en ölsats? Det är ganska så enkelt. Ölsatsen var det första jag köpte i en lokal hemmabryggningsbutik för halvår sedan, innan jag köpte min BIAB-anläggning (mer om det i utrustningen snart, i ett inlägg jag redan börjat skriva).
Mellan då och nu har jag hunnit med att köpa utrustningen och bryggt mina fem första helmaltsölsorter (Engelsk pale ale, amerikansk pale ale, klassisk veteöl och en s.k. amerikansk vetebomb). Jag rekommenderar dock alla som funderar på att börja brygga öl att börja med en ölsats.
Det gör att man får en känsla för hur mycket plats ölbryggning tar i anspråk i köket (eller vart man nu håller hus), man får öva på renlighet, lär sig hur mycket man behöver förbereda och hur mycket det blaskar. Räcker vasken till? Min var för liten, vilket jag upptäckte när jag bryggde helmalt. Dessutom är det intressant att se hur stor skillnad riktiga råvaror påverkar resultatet.
Just denna ölsats är en ”Make Your Own Beer IPA”, kryddad med 1,2kg extra maltextrakt (mellanmörk) för att få upp alkoholhalten och för att i alla fall försöka åstadkomma en något mer komplex maltprofil. Vi kör rejält med torrhumle av diverse slag och så byter vi ut jästen till Safale US-04 för att vara på den säkra sidan.
Att sätta ölsatsen tog mindre än en timma och ger 23L helt OK smakande öl. Omtappning till sekundärkärl och flaskning som uppskattningsvis tar ytterligare 2 timmar.
Så vad behöver man för utrustning för att brygga öl med hjälp av en ölsats? Faktum är att man kommer undan med ett par hundralappar vid inköp av utrustning och det mesta, eller allt, får du nytta av då du senare går över till helmaltsbryggning.
Allt i listan finns i din lokala hembryggningsbutik eller på nätet:
- Jäskärl, 30L
- Jäsrör
- Hävert
- Rengöringsmedel, t.ex. VWP eller PBW. (osäker på vad det är för skillnad)
Frivilligt men bra att ha:
- Hydrometer
- Mätglas
- Termometer
1. Sterilisering/rengöring
Det går inte att nog poängtera vikten av renlighet och sterilisering. Det är inte speciellt svårt heller, och då det tar 4-8 veckor att få en ölsats klar så är det extra tråkigt att ha slarvat med renligheten.
Jag använder mig av två rengöringsmedel, VWP och starsan. De fungerar lite olika, VWP är det lite grövre rengöringsmedlet som jag använder en gång på allt innan jag drar igång med bryggningen. VWP och PBW måste sköljas av noga. Det är samma rengöringsmedel som de flesta stora bryggerianläggningar använder sig av.
Som du kan se på bilden häller jag i allt som ska användas i jäskärlet tillsammans med 1 tsk VWP och varmt vatten. Vissa saker, som t.ex. hydrometern behöver man inte rengöra men jag brukar ändå göra det med allt.
Starsan är ett rengöringsmedel som inte är skadligt att få i sig vilket gör att det lämpar sig bättre för användning vid bryggning och flasktappning. Ska du bara göra en ölsats behöver du kanske inte köpa Starsan, men om du blir biten och tänker fortsätta så rekommenderas det starkt.
Använd något rengöringsmedel och gör rent allt. Låt det stå i rengöringsmedel i minst 10 minuter. Skölj sedan noga med vatten och sätt på locket på jäskärlet.
2. Blanda allt, kraftigt
Inga konstigheter detta. Man kokar några liter vatten och häller ner i jäskärlet, öppnar påsarna med maltextrakt, häller i dem också, sköljer ur med mer varmt vatten och skakar om. I med det i jäshinken också. Sedan rör man om kraftigt.
Som ni kan se så hade påsen inuti ölsatsen en liten ficka. Där låg manual och en skamligt liten mängd humle, uppskattningsvis 20g av någon humlesort de kallar ”Apollo”, men som luktade Cascade, till 23L. Tur att man har en del extra hemma.
3. Fyll på med vatten, rör och och sen jäst
Jag blev förvånad över att man inte skulle koka vattnet. Det står till och med att man ska använda ljummet vatten. Då jag inte bryr mig så mycket om ölsatsen, utan mer ser det här som ett experiment så kör jag på ljummet vatten. Som jag skrev lite längre upp så byter jag dock ut den medföljande jästen. Det kanske är helt onödigt, jag har ingen aning. Idén är i alla fall. att se hur bra råvarorna är, utan att i efterhand kunna skylla på jästen.
Jästen sprinklades direkt i jäskärlet.
Jag har använt Safale US-05 och S-04 med goda resultat hittills. Mikrobryggeriet Dugges använder bara Safales jästsorter, och dom gör ju god öl.
5. Torrhumla
Sedan är det bara att låta det jäsa, vilket jag gjort. Och torrhumla, vilket jag också gjort. Torrhumlingen blev i fem olika sekundärfat med fem olika sorters humle. Amarillo, Cascade, East Kent Golding, Challenger och Celia. Fem single hops alltså. Tror t.ex. inte East Kent kommer att bli så god. Tanken är i alla fall att lära känna lite olika humlesorter bättre.
Dessa är nu tappade på partyfat och inom kort skall de provsmakas. Återkommer i kommentarsfältet eller uppdatering av inlägg med resultatet.
Bra att kunna läsa vad andra säger om att ha testat. Jag har själv länge funderat över att köpa en ölsats men jag har inte varit så säker på vilken jag skall välja eller hur det fungerar att brygga öl själv. Men nu vägar jag prova. Ska handla in grejerna tillsammans med sambon imorrn.