Utrustning för ölbryggning
All utrustning du behöver för ölbryggning!
Har fått meddelanden från flera läsare som frågar vad för utrustning man behöver för att brygga öl med ölsatser. Därför så kommer här en inköpsguide. Jag kommer ha med ”essentials”, alltså sådant jag anser att man måste ha, samt ”nice to have”, inget måste ha, men trevligt att ha med andra ord.
Observera att all utrustning även behövs om du tänkt brygga helmalt (öl från grunden) eller delmalt (inte öl från grunden, men åt det hållet och med betydligt fler valmöjligheter).
Utrustningslista för ölbryggning med ölsats – Essentials
Total kostnad för allt på den här listan behöver inte bli mer än ett par hundralappar.
Jäshink
Som namnet antyder så är det här din vört jäser. Ölen heter vört innan den är färdig. Det finns olika varianter av jäshinkar i både olika storlekar och material. 15 och 30 liter av livsmedelsklassad plast är förmodligen vanligast. Det finns även glasdamejeanne om man inte vill att ölen ska komma i kontakt med plast. För egen del så har jag inga problem med plast. Priset på plasthink är sällan över 100-lappen.
Vad det gäller storleken så får du fundera på hur stora satser du tror att du kommer göra. Du vill inte lämna för mycket ”head space” i din jäshink, men inte heller fylla den för mycket, då det kan jäsa över.
30-liters jäshinkar passar bra för satser mellan 20-25 liter. 15-liters jäshink passar bra för satser på 8-12 liter.
Utöver det så kan jag starkt rekommendera att köpa jäshink med hål för tappkran, samt en tappkran! Inget måste, men förenklar en del delar av ölbryggningen avsevärt. Här är en bild på de hinkar jag oftast köper, den till höger med tappkran och lagom stor för de flesta av mina ölsatser. Den mindre till vänster är mer till för experiment.
Pris: 60-100kr
Jäsrör
Ovanpå jäshinken sitter en liten gummipackning i ett hål. Där sätter man ner jäsröret. I jäsröret häller man vatten och det hela blir ett vattenlås som säkrar att koldioxid kan komma ut under jäsningen, men ingen luft (och framförallt bakterier) kan komma in i jäshinken.
Pris: ca 10kr.
Hävert
Hävertar används för att tappa öl från en jäshink till ett annat kärl, eller från en jäshink till flaskor, eller från en jäshink till en annan jäshink för att bli av med bottensatsen. Hävertar är ofta rena skitprodukter. Den på bild ovan är förmodligen inget undantag. Jag vet inte vad det beror på, låg konkurrens kanske..
Men! För inte så längesen så kom en ny typ av hävert som heter Auto Siphon, och jag bara älskar den. Den är rejält byggd med riktiga silikonslangar, håller alltid ett stabilt flöde och då den har en inbyggd pump så man slipper att suga igång flödet. På det viset så minimerar man risken för kontamination. Men om du bara tänkt prova på att brygga en ölsats så går det bra att använda en skräpvariant.
Pris: 30-300kr
Sterilisering
För att brygga öl så krävs det ett steriliseringsmedel. Den som fuskar med detta får oftast ångra sig. PBW och VWP är de jag använt och de fungerar riktigt bra. De används även av bryggerier.
Man använder dem i jäskärl, flaskor, hävertar, jäsrör, slevar, ja allt som är i kontakt med vörten. Dock ej på händer då det kan ge brännskador. Innehåller också en massa ämnen som du inte vill ha i ölen, så skölj allt noga efter att du steriliserat. Det blandas med varmt vatten och appliceras på det som ska steriliseras i minst 10 minuter.
Flaskor
Jag skulle kunna skriva ett långt inlägg om bara flaskor, men det tänker jag inte göra. Inte idag i alla fall. Jag har testat det mesta, PET-flaskor, dunkar, återanvända glasflaskor, trevliga gammaldags glasflaskor med bygelkork, partyfat, corneliusfat med mera. Enklast skulle jag säga är att använda PET-flaskor men köp hellre nya fräscha bruna flaskor. Detta då ölen inte mår så bra i ljusa flaskor. Samma sak gäller glasflaskor, använd alltid bruna om du tänkt lagra ölen.
Om du använder glasflaskor så kan jag råda dig att ta så stora som möjligt. Att flaska 25 liter öl med en dålig hävert och en dålig kapsylpåsättare kan få den mest entusiastiska nybörjaren att tappa intresset. Partyfat (5 liters aluminium-fat för ca 60 kr st) kan vara ett bra alternativ men jag tycker de håller för dåligt. Tål inte så mycket socker för kolsyrejäsning och skadas lätt och tappar sen trycket. Annars är 5 liter trevligt att fylla, eftersom det bara blir 4-5 st per stor sats.
Utrustning för ölbryggning – tillvalslista
På den här listan finns det en del tillbehör som inte är ett måste. Du klarar dig bra på utrustningen ovan om du bara tänkt sätta en ölsats.
Hydrometer och mätglas
Hydrometern används för att ta ett densitets-värde innan jäsning och ett efter. Genom att jämföra densiteten på vörten innan och efter jäsning kan man räkna ut alkoholhalten (ABV, alcohol by volume). Det kanske låter svårt men sanningen är att det är otroligt enkelt. Man stoppar ner hydrometern i ett mätglas med vört och läser av värdet. Sen upprepar man detta efter att det jäst i jäshinken. Sedan räknar man ut det med en enkel formel.
Vill man inte behöva räkna på det själv så finns det massor av hemsidor där man fyller i värdet startvärdet, även känt som OG (original gravity), och slutvärdet, även känt som FG (final gravity). Trycker sedan på en knapp och du man får direkt fram alkoholhalten.
Pris: 70-100kr för båda
Termometer
En termometer används framförallt för att säkerställa att temperaturen inte är för hög när man häller i jästen. Jäst kan vara känslig för höga temperaturer och dö. Om man brygger till exempel en lager så bör man göra det vid en lägre temperatur och då kan det vara bra att ha en termometer. Själv kör jag med en termometer utanpå jäskärlet och ställer jäshinken i ett kylskåp när jag brygger lager och det har fungerat bra.
Pris: 30-100kr
Kapsylpåsättare och trevliga glasflaskor
Det finns i flera olika varianter, allt från några tior upp till några hundralappar. Jag har själv en rejäl bänkmodell och ångrar inte det inköpet för en sekund, då det är stökigt och blaskigt att fylla flaskor som det är.
Om du inte vet utifall du kommer brygga mycket öl så kan det vara värt att börja med något billigare. Har även en Greta/Emily-modell och det funkar ok.
Det är dessutom alltid bra att ha två kapsylpåsättare om man är flera som brygger. Knock on-modellen har jag ingen aning om, men gissar mig till att det kan vara lite krångligt.
Sätta på kapsyler med hammare känns lite sådär, men inget vidare. Mitt råd är att minst köpa en Emily, annars tappa ölen på PET-flaskor eller dunk.
Pris: 50-500kr
Nätpåse för humle
Många ölsatser är dåligt humlade och därför brukar jag ofta torrhumla dem. Det gör en enorm skillnad. Att torrhumla innebär att man slänger ner en massa humle i jäskärlet efter att det jäst klart och innan det ska tappas på flaska. Torrhumling ger ingen, eller i alla fall, mycket lite beska, men framförallt goda aromer. För att få bittergivan från humlet så ska man koka det. Gör man en IPA är det inte fel att kasta ner 100-200g extra humle i en 20-25 liters sats.
Pris: några tior
Sterilisera med Starsan
Efter att du steriliserat med VWP eller PBW så måste fortfarande allting man använder hållas rent under tiden man håller på och blaskar. Att sterilisera med starka rengöringsmedel om och om igen är krångligt då det kräver att man sköljer riktigt noga efteråt.
Så då kan man istället använda sig av Starsan, så slipper man skölja. Gör rent, låt det stå i minst tre minuter och använd det sedan direkt. Det gör ingenting om det finns lite skum kvar. Starsan används också av bryggerier och är ett bra tips att ha i sin utrustning.
Pris: ca 100kr
Gryta
Som du kanske läst tidigare så brygger jag både öl från grunden och med ölsatser. När man brygger helmalt från grunden så är grytan ett måste, men även då jag gör ölsatser brukar jag koka hela vörten i 5-10 minuter för att döda eventuella bakterier från vattnet, även då recepten inte beskriver att det ska kokas. Anledningen till att tillverkare inte rekommenderar kok är förmodligen för att de flesta inte har så stora kastruller.
Detta är inget måste att koka de flesta ölsatser, men om du ändå tänkt börja brygga helmalt så kan du använda den grytan till dina ölsatser också. Tänk på att en vanlig spisplatta sällan pallar mer än 15-20 liter, ibland mindre än så. Har du en stor induktionshäll kan du köpa en större gryta om den går att placera på flera av plattorna samtidigt. Kolla alla mått och dimensioner. Det går även att lägga in en så kallad doppvärmare om kokplattan inte klarar av att driva ett större kok.
OBS! läs på mer om du tänkt köpa en gryta. Effekt på spisar kan variera kraftigt och jag har ingen egentlig koll på detta detta.
Pris: 600-2000kr
Flaskborste
Inte så mycket att skriva om det, annat än att det är bra att ha för att göra rent flaskor vid omtappning. Det är en de viktigaste delarna i min utrustning, för jag hatar att göra rent saker och gör det gärna så snabbt som möjligt.
Pris: 20-30kr
Plastslev
Det här är ett måste om du brygger helmalt. Om du brygger ölsatser är det nästan ett måste också, men då jag sett att vissa instruktioner beskriver sin brygg-process utan slev så skriver jag bara nästan. En ölsats innehåller oftast flytande maltextrakt, vilket är som en tjock sirap med inkokt maltvatten fullt av stärkelse från malten.
När maltsirapen hälls i jäskärlet så är det vanligt att det fastnar i botten. Då är det viktigt att röra om kraftigt och länge så att det löser upp sig. Annars är risken stor att man får en svag och smaklös öl med en massa sirap i botten som varken bidrar till smak eller för att tillverka alkohol. Och det vill man ju inte råka ut för.
Pris: Max 50kr
Helmaltsbryggning
Om du inte är helt säker på om du kommer att tycka det är roligt att brygga öl så rekommenderar jag dig att börja med allt i den första listan och sen komplettera om du tänker fortsätta med att brygga öl. En kombination är att köpa en riktig auto siphon, mätglas, hydrometer och termometer till allt på den första listan och börja med det. Jag gissar på att det kostar dig runt 500 kr men då har du en bra uppsättning med prylar att brygga ölsatser med.
Det är bra att börja med ölsatser även om man framförallt vill brygga ”riktig” öl, eller helmalt. Framförallt för att man får en känsla för hur det går till utan att behöva göra de svårare delarna första gångerna. Man får en känsla för hur blaskigt det kan vara, hur bra, eller mindre bra, det fungerar i ens eget kök och man blir överlag mer redo för att brygga hel- eller delmalt.
En ölsats blir enligt min erfarenhet aldrig lika god som en helmalt. Däremot kan en delmalt bli väl så gott enligt min erfarenhet och är lite smidigare än helmalt. Jag ska skriva ett inlägg om hur allt det där går till framöver.
Skulle du vilja brygga helmalt köper du allt på de här två listorna och kompletterar med en extra jäshink och en så kallad. BIAB-påse (Brew in a bag). Då har du allt som behövs för att göra ett eget öl från grunden.
Ställ gärna frågor i kommentarsfältet, jag hjälper gärna till om jag kan.
Jättebra tips! Som nybörjare behöver jag massor av hjälp och läser allt jag kommer över. Tack så mycket.
Att brygga är lika mycket en trivsam hobby som det är en möjlighet till att kunna dricka en perfekt bryggd öl till maten där hemma.