Brygg egen Ginger Ale
Brygg din egen Ginger Ale (recept)
Har du funderat på att göra egen Ginger Ale?
Här är ett enkelt och gott recept som inte ställer några krav på speciell utrustning. Den går bra att jäsa i jäskärl, men detta recept är dock mer eller mindre alkoholfritt.
Du behöver:
30-40g ingefära
1/4 msk champagne-jäst
225g strösocker
En eller fler PET-flaskor motsvarande 2L
Steriliseringsmedel, t.ex. VWP
Råsaftcentrifug*
Termometer (inget måste men bra för att få fart på jästen)
*Det går även att hoppa över råsaftcentrifug. Riv istället ingefäran och pressa citronen. Låt brygden stå med ingredienserna tills det jäst klart och sila sedan försiktigt.
1. Sterilisera dina flaskor samt övrig utrustning som tänkt användas
OBS! Hoppa inte över detta steg. Vänta hellre tills du har köpt steriliseringsmedel, t.ex. VWP, det kostar inte många kronor. Risken är annars stor att bakterier kontaminerar din brygd.
Fyll flaskorna med varmt VWP-vatten och låt dem stå i minst 10 minuter innan du sköljer ur noga med vanligt vatten. VWP finns att köpa online eller i din lokala bryggeributik.
2. Råsaftcentrifugera citron och ingefära
Du kan även centrifugera citronen med skal för en mognare smak. Använd ekologiska citroner för att slippa bekämpningsmedel i din dryck.
3. Väck jästen och häll i flaskan
Champagne-jäst
I det här fallet införskaffades samma jästsort från två tillverkare, Lalvin och CBF. Mest för att jämföra slutresultat.
Det viktiga är att du köpt en champagne-jäst vilket du gör hos din lokala hembryggningsbutik.
Lalvin EC-1118 innehåller ungefär hälften av vad CBFs vinjäst gör och två paket EC-1118 blir totalt 1 msk. 1 paket Lalvin räcker alltså till 4 liter, och ett paket CBF räcker till till 8 liter.
Låt jästen vakna till liv i vatten. Exakt temperatur och tid varierar och står oftast på jästpaketet eller tillverkarens hemsida.
Lalvins EC-1118 var specificerat för 50ml vatten, 40-43 grader i 15 minuter.
Häll sedan motsvarande 1/4 msk jästpulver i varje 2L flaska, när jästen mognat.
4. Blanda och skaka
Fyll på med citron och ingefära-koncentrat, ljummet vatten och socker till ungefär hälften och skaka kraftigt. Låt sockret lösas upp genom att skaka med jämna mellanrum.
5. Fyll på med vatten hela vägen
Fyll på med ljummet vatten men lämna lite luft längst upp för expansion, så att flaskan inte sprängs.
Skruva åt den steriliserade korken ordentligt.
6. Jäsning
Ställ din brygd i rumstemperatur för jäsning. Du kan med fördel låta flaskorna stå upp då det samlas en liten bottensats.
Flaskan ska ej exponeras för solljus under jäsning.
7. Stoppa jäsningen
Känn på flaskan efter 48 timmar, är den stenhård är den klar. Annars låter du den stå i ytterligare ett dygn åt gången.
Jäsningen stoppas genom att förflytta flaskan till kylskåpet och låta den stå där i ett dygn. Jästen klarar inte av den låga temperaturen och dör.
Ginger Ale behöver inte , som öl, lagras, utan dricks med fördel direkt, gärna med krossad is, lime och mynta! Du kan även spetsa din ginger ale med whisky eller whiskyessens för en rundare mognare smak.
Har du frågor, eller tyckte du det blev bra? Lämna då gärna en kommentar!
Ginger Ale, Ginger Beer?
Ginger Beer kommer från 1800-talets England och brygdens popularitet tog den snart över havet till Amerika. Det ursprungliga receptet bestod av ingefära, citronsaft, socker och bakterien GBP (ginger beer plant), vilket är en kompositorganism mellan svampen Saccharomyces florentinus och bakterien Lactobacillus hilgardii.
Icke fermenterade Ginger Ale gör entré på Irland runt 1850 och innehåller då ingen alkohol. Länge var Ginger Ale alkoholfritt och Ginger Beer alkoholhaltig men då tillverkare numera gör alkoholhaltig Ginger Ale och icke-fermenterad Ginger Beer så beskriver Ginger Beer och Ginger Ale båda den alkoholfria och alkoholhaltiga varianten.